KezdőlapBemutatkozásKéptár ÁrakMegközelítésBékéscsabaLinkek


Békéscsaba

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közép-Európa és Magyarország délkeleti kapujában, a román határtól, a nemzetközi határátkelőhelytől 20 km-re helyezkedik el. A fővárostól való távolsága 200 km, közúton Budapesttől 3 óra alatt érhető el. Békéscsaba 68 ezer lakosával, közúti és vasúti csomópontjával a térség közlekedési, ipari, kereskedelmi, kulturális és igazgatási központja. Nemzetközi közforgalmi és sportrepülőtere révén a légi forgalomba is bekapcsolható.  A város a hazai szlovákság és a kolbászkészítés - mint egyedülálló gasztronómiai különlegesség - fellegvára. Békéscsaba jellegzetesen ártérperemi település, a kiváló termőtalajú Körös-völgy középpontjában a főleg mezőgazdasággal foglalkozó régiónak, a 400 ezer lakosú Békés megyének centruma. A város éghajlata az országos átlagnál is kontinentálisabb, a napsütéses órák száma: 2000 óra/év, sokévi csapadék átlaga: 560 mm.
Békéscsabának nyolc testvérvárosa van: a finnországi Mikkeli, a romániai Székelyudvarhely és Belényes, a szlovákiai Trencsén és a jugoszláv Nagybecskerek (Zrenjanin), a lengyelországi Tarnowskie Gory, a német Wittenberg és az ukrán Ungvár városa
Békéscsaba évszázados épületei, újjáalakult városképe, rendezvényei, a környék természeti értékei turisták ezreit ösztönzi a város megismerésére.
A város önálló színtársulattal rendelkező színházzal, múzeumokkal, Európa-díjat nyert könyvtárral rendelkezik, de egyéb szabadidős szolgáltatások (mozik, kulturális intézmények, klubok, parkok, uszoda, strand, sportlétesítmények) is nagy számban vannak jelen. Békéscsaba nemzetközi hírű tornaklubbal is rendelkezik.
A megyeszékhely több jelentős rendezvénynek is otthont ad. Ilyen például a már nagy hagyományokkal rendelkező, nemzetközi hírű gasztronómiai fesztivál: a Csabai Kolbászfesztivál, az évente megrendezésre kerülő Csaba Expo Nemzetközi Kiállítás és Vásár, a ZENIT Nemzetközi Fúvósfesztivál és Zenei Ifjúsági Találkozó, a minden év nyarán, június-július hónapban megrendezésre kerülő Városházi Esték nyári szabadtéri összművészeti rendezvény, vagy az új kezdeményezésként létrejött Békéscsaba-Gyula-Békés Tavaszi Fesztivál. A város kulturális életében nagy szerepet tölt be az Ifjúsági Ház, a Megyei Könyvtár és a Diáktanya.
Az idegenforgalom szempontjából kiemelt jelentőségű a Munkácsy Mihály Múzeum és Emlékház, valamint a Szlovák Tájház és a felújított Árpád Fürdő is számos lehetőséget kínál. A csabai polgárok régi vágya teljesült, hogy felépült a város központjában az új kereskedelmi és bevásárló központ, a Csaba Center, melynek területén áruházak, butikok, éttermek, multiplex mozi, játékterem, több üzleti vállalkozás, és a Jankay Galéria kapott helyet.

               


©Alma Mater Hostel